Naukowcy byli jednogłośni. Oto najzdrowsze warzywo na świecie

282

Naukowcy z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control) opublikowali listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie. Dowiedz się, które znalazły się na jej szczycie.

Najzdrowsze warzywo na świecie.
Najzdrowsze warzywo na świecie. (Getty Images)

20 najzdrowszych warzyw świata

Podczas tworzenia rankingu wzięto pod uwagę zawartość i gęstość w warzywach 17 witamin i składników mineralnych, które Światowa Organizacja Zdrowia uważa za najważniejsze pod względem zmniejszenia ryzyka chorób nowotworowych, chorób serca, nadciśnienie i utrzymania ogólnego stanu zdrowia na wysokim poziomie.

Eksperci zaliczyli do nich: witaminę A, B6 i B12, D, E, K, potas, cynk, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, wapń, żelazo oraz białka pokarmowe. Które warzywa mają największą moc zdrowotną?

Na miejscu 20. znalazła się dynia. Jej moc określono na poziomie 33,89. Naukowcy są zgodni, że najwięcej cennych składników zawiera dynia pomarańczowa.

Na 19. miejscu uplasował się brokuł znany ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. Jego moc to 34,89.

Na miejscu 18. pojawiła się rukola, którą należy spożywać na surowo. Wówczas jej moc sięga 37,64.

Na miejscu 17. naukowcy umieścili paprykę meksykańską. To wszystko dzięki zawartości kapsaicyny, która obniża ciśnienie, wspomaga odchudzanie i działa przeciwnowotworowo. Jej zdrowotna moc to 41,26.

Miejsce 16. zajęły liście mniszka lekarskiego. Szkoda, że w naszym kraju ich jedzenie jest wciąż mało popularne, gdyż są cennym źródłem żelaza i magnezu. W dodatku działają oczyszczająco i uspokajająco. Ich moc to 46,34.

Jarmuż ze zdrowotną mocną na poziomie 49,07 otrzymał miejsce 15. To zielone warzywo chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.

Miejsce 14. zajął szczypior. Jego moc naukowcy ocenili na 54,80. Na miejscu 13. uplasowało się warzywo o gorzkim smaku, które Włosi chętnie łączą z ostrymi serami, czyli endywia. Jej moc to aż 60,44.

12. miejsce przyznano liściom gorczycy, które wzmacniają i oczyszczają ciało. Ich moc zdrowotna wynosi 61,39. Czarna rzepa znalazła się na miejscu jedenastym. Moc tego warzywa sięga 62,12.

Popularna w Polsce kapusta zajęła miejsce 10. Naukowcy zaznaczają, że jej moc to 62,49 i można jeść ją na surowo, kiszoną lub gotowaną – zawsze będzie tak samo zdrowa.
Na miejscu 9. znalazła się sałata rzymska z mocą 63,48.

Pietruszka zajęła w rankingu miejsce 8. Nic dziwnego, to bogactwo witaminy C, żelaza i potasu, a jej moc zdrowotna została określona na 65,59.

Na miejscu 7. uplasowała się sałata masłowa – moc tego warzywa to 70,73.
6. miejsce otrzymała cykoria, która hamuje wchłanianie tłuszczów, poprawia metabolizm i działa oczyszczająco. Jej moc to 73,36.

Pierwszą piątkę zdrowotnego rankingu otwiera szpinak, z mocą zdrowotną na poziomie 86,43.
Na miejscu 4. naukowcy umieścili buraka ćwikłowego, a jego moc ocenili na 89,08.

Czas na pierwszą trójkę. Miejsce 3. zajęła boćwina. Jej moc zdrowotna wynosi 89,27.

Na miejscu 2. znajdziemy kapustę pekińską z mocą zdrowotną na poziomie 91,99.

Pierwsze miejsce bezapelacyjnie zajęła rukiew wodna!

Roślina o właściwościach przeciwnowotworowych, która wspomaga również zdrowie skóry i wątroby. Rukiew słynie też ze swojego odmładzającego działania, dlatego warto ją jeść codziennie. Jest moc zdrowotna jest równa 100.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić