Zwiększa ryzyko raka żołądka aż o 70 proc. Bezpieczna dawka nie istnieje

190

Wiele osób twierdzi, że piwo nie jest alkoholem tylko napojem, służącym do ugaszenia pragnienia. Jak się okazuje, picie nawet niewielkiej ilości piwa może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Sprawdź, dlaczego nawet małe piwo spożywane regularnie jest niebezpieczne dla naszego organizmu.

Piwo jest szkodliwe nawet w małych ilościach
Piwo jest szkodliwe nawet w małych ilościach (Getty Images)

Picie piwa, nawet w małych ilościach jest szkodliwe dla naszego zdrowia

Piwo to trunek bardzo kaloryczny i powoduje rozrost tkanki tłuszczowej. Zawarty w nim etanol, sprawia, że duży kufel piwa posiada mniej więcej taką samą ilość kalorii co szklanka oleju.

Podczas procesu fermentacji powstaje matloza, prosty węglowodan. Ta substancja powoduje, że piwo zawiera znaczne ilość cukru, chociaż ma raczej gorzki smak. Dwa piwa mają w sobie prawie 500 kcal. Poza tym spożywanie piwa wzmaga nasz apetyt, dlatego często towarzyszą mu niezdrowe i tuczące przekąski.

Piwo może podrażniać nasz żołądek i powodować dolegliwości, takie jak niestrawność lub zgaga. Ten napój może być szkodliwy zwłaszcza dla osób skarżących się na zespół jelita drażliwego. Drożdże piwne mogą przyczynić się do zaburzeń mikroflory bakteryjnej jelita grubego, co prowadzi do problemów związanych z układem trawiennym. Według niektórych opinii, właściwości moczopędne piwa mają korzystny wpływ na oczyszczanie naszego organizmu. Prawda jest taka, że organizm chce w ten sposób pozbyć się piwa, które traktuje jak truciznę.

Częste picie piwa może powodować u mężczyzn problemy z potencją. Fitoestrogeny obecne w chmielu działają podobnie jak estrogeny i mogą wpływać na obniżenie poziomu testosteronu. Poza tym piwo rozrzedza krew, co może powodować problemy z erekcją.

Kolejnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą nadmierne spożywanie piwa, jest ryzyko rozwoju nowotworu żołądka. Według badań, które przeprowadzili amerykańscy naukowcy, osoby pijące regularnie piwo są o 75 proc. bardziej narażone na ten rodzaj raka niż osoby niepijące.

Wyniki zostały potwierdzone przez naukowców z Hiszpanii, którzy przeanalizowali stan zdrowia 500 tys. osób. Okazało się, że codzienne picie kilku piw podnosi ryzyko raka żołądka o 65 proc. Aldehyd octowy, który jest produktem pośrednim fermentacji alkoholowej wykazuje właściwości kancerogenne.

Częste sięganie po butelkę piwa, może również zwiększać prawdopodobieństwo zachorowania na marskość wątroby, raka wątroby, jamy ustnej, gardła, przełyku, trzustki lub jelita grubego. Wiele osób pijąc piwo, pali również papierosy co jeszcze bardziej zwiększa ryzyko zaatakowania organizmu przez nowotwór.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić