18+

Ta strona zawiera treści przeznaczone tylko dla dorosłych jeżeli nie masz ukończonych 18 lat, nie powinieneś jej oglądać.

Copyright 2009-2019, Eurozet Sp. z o. o.

Trujące ziemniaki

Widzisz to na ziemniakach? Nie jedz, trucizna

02.06.2025  10:27
Zielone ziemniaki szkodliwe
Zielone ziemniaki szkodliwe Fot: EAST NEWS/REX FEATURES

Czy ziemniaki są zdrowe i tuczą? Ile kalorii ma ziemniak? Jedzenie ziemniaków na diecie jest wskazane, ale uwaga – niektórymi ziemniakami można zatruć się nawet śmiertelnie. Wyjaśniamy kiedy w ziemniakach pojawia się trująca solanina i kiedy ziemniaka trzeba wyrzucić do kosza.

Widzisz to na ziemniakach? Nie jedz, trucizna

Czy ziemniaki są zdrowe? Zdecydowanie tak. Kartofel to crème de la crème polskiej kuchni: doskonałe źródło energii, białka, witamin i składników mineralnych. Ziemniaki zawierają fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan i jod, a do tego witaminę C, B oraz foliany. I co ważne – ziemniaki nie tuczą. Zawierają w porcji 100 g zawierają zaledwie 73 kcal, a więc mniej niż kasza i makaron.

zielone ziemniaki
zielone ziemniaki Fot: Nigel Cattlin/East News

Czy więc ziemniaki są zawsze bezpieczne i wskazane? Ostrzegamy - zielone ziemniaki mogą poważnie zaszkodzić i nie wolno ich jeść.

Czy można jeść zielone ziemniaki? Ryzyko zatrucia, solanina

Jak przechowywać ziemniaki? Gdy są wystawione na światło, ich skórka robi się zielona. To znak ostrzegawczy. Obecność chlorofilu oznacza proces fotosyntezy, którego skutkiem ubocznym jest trujący glikozyd o nazwie solaninaZielone i kiełkujące ziemniaki to dla człowieka potencjalna trucizna.

Czy można jeść zielone i kiełkujące ziemniaki? Zdecydowanie nie. Nie nadają się do spożycia. Solanina zabezpiecza roślinę m.in. przed promieniowaniem UV. Jest  toksyczna dla ludzi i zwierząt, a do tego potencjalnie rakotwórcza.

zatrucie zielonymi ziemniakami
zatrucie zielonymi ziemniakami Fot: Planeta.pl

Gdy skórka ziemniaka jest ledwie muśnięta zielenią, można ją odkroić. Gdy zielony kolor wnika do miąższu ziemniaka, lepiej go nie jeść. Gotowanie ziemniaków nie pozbawi ich toksycznej solaniny. Solanina nie rozpuszcza się w wodzie. Najwięcej solaniny znajduje się w okolicach kiełków i oczek ziemniaka.

Jakie są objawy zatrucia zielonymi ziemniakami? Po kilku godzinach od zjedzenia możemy odczuć zatrucie o objawach przypominających grypę: ból brzucha, zawroty głowy, wysoką gorączkę, ogólne osłabienie, biegunkę, ból głowy i wymioty. W skrajnych przypadkach i dużych dawkach zatrucie solaniną może wywołać drgawki, depresję ośrodkowego układu nerwowego i śmierć. 

zielony ziemniak
zielony ziemniak Fot: Aninka Bongers-Sutherland/Shutterstock

Warto dodać, że najwięcej solaniny znajduje się w warzywach z rodzin psiankowych. Należą do nich m.in. papryka, bakłażany, buraki i karczochyDawka solaniny, która jest toksyczna dla człowieka wynosi ok. 300 mg. 

Czy można jeść surowe ziemniaki? NIE! Surowa skrobia ziemniaczana może spowodować silne bóle brzucha.

Źródło: Radio ZET, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca. Bądź na bieżąco! Polub naszą stronę na Facebooku

Quiz: Test wiedzy z języka polskiego. Trudne słowa. Kim jest snycerz szalbierz?

Shutterstock/Sabphoto
1/26 Co robi snycerz szalbierz?

logo Tu się dzieje

Strona główna
dzieje się